Mooiste fotolocatiesEindelijk kan ik je op de hoogte brengen van ons nieuwste en grootste boekproject tot nu toe. Met meer dan vijftig fotografen hebben we een jaar lang gewerkt aan de ultieme locatiegids voor natuur- en landschapsfotografen: De mooiste fotolocaties van zuid Nederland.

Zolang ik mij herinner heb ik iets met gebieden-gidsjes. De magie dat je vanuit een boek een gebied kunt leren kennen, plannen kan maken en als het ware kunt rondstruinen.  Belangrijkste inspiratiebron hierbij is de gids die Natuurmonumenten uitbracht in 1996. Ik noemde dit de gebieden-Bijbel: talloze kaarten en icoontjes en natuurlijk heel veel mooie foto’s. Voor zover ik weet, is dit het enige boek dat een poging heeft gedaan om alle natuurgebieden van Nederland te verzamelen.

Toen Bob Luijks en ik bij elkaar kwamen om de plannen voor dit boek concreet te maken, brachten we allebei dit boekje mee. Die van mij beduimeld en vol met ezelsoren. Ik moest het echter afleggen tegen Bob die droogjes liet weten dat hij bijna elk jaar een nieuw antiquarisch exemplaar op de kop tikt..

Even tussendoor… Natuurmonumenten geeft nog elke vijf jaar een gebiedengids uit, maar dat gaat nu alleen over hun eigen gebieden. Toen ik via Buiten-Beeld het leeuwendeel van de foto’s mocht leveren voor twee van deze edities kun je je wel voorstellen hoe trots ik hierop was…

Dat slechts één keer een poging is gedaan zegt genoeg over het ambitieuze gehalte van dit project… Vooral als je beseft dat Natuurmonumenten slechts enkele alinea’s besteedde per gebied en wij enkele pagina’s per gebied willen vullen…

Zelden was ik zo trots toen ik na een jaar keihard werken (toegegeven, Bob heeft nóg harder gewerkt) de eerste uitgave in de reeks in handen had… Alles wat je wilt weten over fotogenieke natuurgebieden in Zeeland, Brabant en Limburg vind je in dit boek.

Uitgangspunt en kern van het boek zijn de meer dan 700 GPS locaties. Bij elke locatie staat beschreven wat je wanneer kunt fotograferen inclusief alle relevante informatie zodat je daar de best mogelijke foto kunt maken.

Welke informatie vind je per locatie?

 • gedetailleerd kaartje van het gebied
 • overzichtskaartje
 • exacte GPS locatie
 • alle relevante parkeerplaatsen met GPS locatie
 • wat kun je er wanneer fotograferen
 • concrete fotografietips
 • lijst met interessante soorten
 • terreinbeheerder/bezoekerscentra/kijkhutten
 • de beste maanden van het jaar
 • beste moment van de dag
 • beste weersomstandigheden
 • meer dan 700 foto’s met exif gegevens
 • waarneming-id zodat je recente waarnemingen kunt checken

Heel veel dank gaat uit naar de meer dan 50 auteurs/fotografen die beschikbaar stelden wat wellicht het meest kostbaar is voor fotografen: de allerbeste locaties voor natuur- en landschapsfotografie in zuid Nederland.

Ik hoop dat ook wandelaars de waarde van dit boek gaan ontdekken. Hoewel er geen wandelroutes in staan, zie je direct wat de mooiste locaties van een gebied zijn, aan de hand waarvan je je wandeling kunt uitstippen.

Intussen gaan we verder met het voorbereiden van de andere delen in deze reeks. Naar verwachting komt Noord Nederland het eerst aan de beurt.

Ook werk ik aan een nieuwe pilot binnen deze locatiegidsen. Wat het is zul je in de loop van 2020 gaan merken….